Hva er trommelscanning?
Trommelscanning er en spesialisert måte å digitalisere film for å oppnå best mulig resultat. Ved å våtmontere filmen på en akryltrommel kan scanneren oppnå fokus og skarphet ulikt noe annet. I motsetning til alle andre scannere fokuserer den på kornnivå, det vil si at den fokuserer på selve kornene i filmen og man får en scan som er like skarp som negativet/positivet. De fleste scannere i dag bruker LED lyskilder og CCD sensorer for å digitalisere film, til og med de fleste profesjonelle scannere. Her skiller en trommelscanner seg ut, den bruker en karftig halogenpære for å belyse filmen din som klarer å skinne gjennom de mørkeste partiene på filmen, samtidig som disse type lyspærer gir utmerket fargegjengivelse. Istedenfor å bruke en CCD sensor bruker en trommelscanner noe som kalles en fotomultiplikator. Disse er analoge enheter og scanneren har tre av de, en for hver fargekanal. Siden fotomultiplikatorene er analoge blir det ingen digital støy, det eneste man ser er selve kornene. En trommelscanner leverer det beste av begge verdener, en analog følelse med fordelen av å ha en digital fil å jobbe med.
Jeg bruker en Heidelberg Tango trommelscanner. Den er anerkjent for å være en av de beste trommelscannerne noen gang laget. For noen år siden fikk jeg tilgang til denne scanneren og ikke lenge etter var jeg så heldig at jeg fikk kjøpe den. Etter å ha hatt den siden 2019 føler jeg med komfortabel nok med scanneren og resultatene mine at jeg ønsker å tilby dette til andre. Å scanne med en trommelscannern kan sammenlignes med å være i et mørkerom, for å oppnå gode resultater gjentatte ganger krever det mye erfaring. Jeg jobber selv i fotolaboratorium og bruker jevnlig scannere som Hasselblad Flextight, Epson V-serien og Fuji SP3000, ved printing av store kopier av bilder tatt med film, samt fargegjengivelse har jeg aldri sett noe som kan oppnå samme resultat som en trommelscanner.
Fordeler med en trommelscan
Fargegjengivelse
En trommelscanner har mange fordeler i forhold til andre scannere, en av disse er fargegjengivelse. Det er vanskelig å vise fargegjengivelse siden negativfilm er laget for å kunne gjengi et stort fargespektrum innenfor negativet selv og lysbildefilm er umulig å vise fargegjengivelsen uten å vise selve lysbildet på et lysbord. Det jeg kan si er at trommelscanneren klarer å gi mer fargeinfo enn alt annet jeg har sett og for lysbildefilm klarer den og gi en helt nøyaktig kopi av det man ser på et lysbord, samtidig gjengi den nesten 3D effekten man får. Her er noen eksempler fra forskjellige scannere samt trommelscanneren av Fuji Velvia 50.
Epson V850
Hasselblad Flextight X5
Avfotografering med Fuji GFX 100S
Heidelberg Tango trommelscanner
Skygger
Måten trommelscanneren gjengir skyggedetaljer er unik. Den klarer å gjengi dette på en realistisk måte uten noe digitalt støy. Her har jeg laget noen eksempler fra forskjellige scannere i forhold til trommelscannere. Her har jeg kun fokusert på skyggedetaljer. Jeg har også brukt Fuji Velvia 50 igjen, denne gangen på grunn av sine ekstremt dype sort-toner.
Epson V850
Hasselblad Flextight X5
Avfotografering med Fuji GFX 100S
Heidelberg Tango trommelscanner
Skarphet
I motsetning til alle andre måter å digitalisere film på fokuserer trommelscanneren på selve kornene i filmen og ikke bildet selv. Dette blandet med våtmonteringen resulterer i en fil som er like skarpt som negativet/positivet. Her har jeg også brukt Fuji Velvia 50 da dette er en av de skarpeste fargefilmene som finnes i dag.
Epson V850
Hasselblad Flextight X5
Avfotografering med Fuji GFX 100S
Heidelberg Tango trommelscanner
Oppløsning
Når det kommer til oppløsning overgår trommelscanneren alt som finnes av scannere, til og med avfotografering med et 400 megapixel digitalt kamera. Trommelscanneren kan også oppnå oppløsning over begrensingen sin på grunn av sin evne til å være konsekvent. Derfor kan man scanne et bilde over flere deler for å sette det sammen senere. Her er et eksempel der jeg har gjort dette med et 8x10 lysbilde, det endte i en 1200 megapixel fil.